Ancient Greek Sandals in Olympia

 

Τα σανδάλια: μοναδικότητα και ιστορία

Τα σανδάλια είναι χειροποίητα για αυτό και κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό. Έχετε υπόψη σας πως το χρώμα των σανδαλιών που βλέπετε μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από την πραγματικότητα εξαιτίας πολλών παραγόντων (φωτισμού, συσκευής, κλπ), ενώ ταυτόχρονα το δέρμα σκουραίνει από τον ήλιο καθώς περνάει ο καιρός (όπως συμβαίνει και με το δέρμα του σώματός μας) μέχρι που αποκτάει ένα πανέμορφο χρώμα σκούρου μελιού.

Πως ξέρω πως τα σανδάλια μου είναι από γνήσιο δέρμα;

Φυσικά σημάδια, διαφοροποιήσεις του χρώματος, μικρές ατέλειες είναι όλα απόδειξη πως τα σανδάλια που αγοράσατε είναι από γνήσιο δέρμα και κατασκευασμένα στο χέρι. Επειδή ακριβώς πρόκειται για φυσικό υλικό που αναπνέει, δεν αφήνει δυσάρεστες μυρωδιές και το πόδι δεν ιδρώνει. Για τον ίδιο λόγο δεν είναι δυνατό να είναι απόλυτα ίδιο σε κάθε κομμάτι. Το χρώμα του φυσικού δέρματος (βακέτα) είναι ανοιχτό καφέ που σκουραίνει από τον ήλιο. Τα πέδιλα, τα σανδάλια «ανοίγουν» σταδιακά με τη χρήση, γιατί το δέρμα έχει από μόνο του μια φυσική ελαστικότητα, μέχρι που παίρνουν το σχήμα το ποδιού.

Οι ελληνικές βιοτεχνίες που συνεργαζόμαστε μας προσφέρουν αρκετή ευελιξία, οπότε αν το μέγεθος που χρειάζεστε δεν είναι διαθέσιμο ή θέλετε κάποιο σχέδιο σε συγκεκριμένο χρώμα, πάτο κλπ, επικοινωνήστε μαζί μας να συζητήσουμε τη δυνατότητα ειδικής παραγγελίας για εσάς.

Ο κάθε βιοτέχνης έχει διαφορετικά καλούπια και φόρμες με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα μικροδιαφορών στα μεγέθη τους. Σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε τον αντίστοιχο οδηγό μεγεθών που βρίσκεται στην ιστοσελίδα κάθε σανδαλιού για να βρείτε το μέγεθός σας. Αν είστε μεταξύ δύο μεγεθών, προτιμήστε το μεγαλύτερο. Αν έχετε αμφιβολίες για το μέγεθος που πρέπει να επιλέξετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Η ιστορία των σανδαλιών

Τα παλαιότερα γνωστά σανδάλια (και το αρχαιότερο γνωστό υπόδημα κάθε είδους) είναι ηλικίας τουλάχιστον 10.000 ετών. Η λέξη σανδάλι προέρχεται από την ελληνική λέξη σάνδαλον. Η ιστορία τους ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια, γνωστό παράδειγμα είναι τα φτερωτά σανδάλια του θεού Ερμή. Γενικά οι αρχαίοι σπάνια φορούσαν κλειστά παπούτσια. Προτιμούσαν τα σανδάλια, καθώς σκοπός τους ήταν να προστατέψουν τα πόδια τους από το έδαφος και ταυτόχρονα να τα διατηρήσουν καθαρά. Στην Αρχαία Ελλάδα, σανδάλια επίσης φορούσαν οι γυναίκες που περνούσαν τις περισσότερες ώρες στο σπίτι.

Τα ελληνικά σανδάλια διέθεταν ένα πλήθος από λουράκια με τα οποία στερεώνονταν με ασφάλεια στο πόδι. Οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν δύο βασικά είδη σανδαλιών: τα baxeae, ένα σανδάλι που κατασκευάζονταν από φύλλα ιτιάς, κλαδιά ή ίνες και τα φόραγαν κωμικοί ηθοποιοί, φιλόσοφοι, κτλ και τους κόθορνους που έφταναν μέχρι τη μέση του ποδιού και τα φορούσαν κυρίως ηθοποιοί της αρχαίας τραγωδίας. Η σόλα τους ήταν συνήθως παχύτερη από το συνηθισμένο με την εισαγωγή στρωμάτων από φελλό, έτσι ώστε να προσθέτουν ύψος στους ηθοποιούς, ειδικά όταν έπαιζαν τον ρόλο θεού, ήρωα ή άρχοντα.